Notizie

Notizia del 17/01/2011

Dieci anni di ricerche sugli OGM in una pubblicazione dell'Unione Europea

 

Lo sviluppo della cosìdetta "Bio-economia" ha portato negli ultimi anni allo sviluppo di un interesse via via crescente del dibattito sull'utilizzo degli organismi geneticamente modificati (OGM).

Inserendosi in questo contesto, l'Area Ricerche "Food, Agriculture & Fischeries & Biotechnologies" dell'Unione Europea ha pubblicato un documento che riassume i risultati di una selezione di 50 progetti di ricerca , che hanno coinvolto più di 400 gruppi di ricerca, sugli OGM, co-finanziati dalla Commissione Europea e condotti nel periodo 2001-2010.

La pubblicazione tratta la questione OGM non solo dal punto di vista più strettamente scientifico-tecnologico, ma anche rispetto ai potenziali impatti sull'ambiente, alla sicurezza degli alimenti derivati, alla coesistenza di coltivazioni GM e non-GM e alle strategie per far fronte a eventuali situazioni di rischio.


Le conclusioni principali che emergono dalla pubblicazione sono che le biotecnologie, e in particolare gli OGM, non sono di per sè più rischiose delle tecnologie di coltivazione tradizionali. Questo anche perchè la ricerca e l'applicazione biotecnologica oggi ha raggiunto livelli decisamente diversi rispetto ad alcuni anni fa.  Il moderno sviluppo industriale, farmaceutico in particolare, non può più prescindere dall'utilizzo di biomateriali.


La pubblicazione comprende inoltre una sintesi della più recente indagine Eurobarometro del 2010 sulle scienze della vita e sulla biotecnologia.

 

 

 

 


 


    
The 50 research projects can be grouped into the following
principal areas:
• Environmental Impacts of GMO;
• GMO and Food Safety;
• GMOs for biomaterials and biofuels –
Emerging technologies;
• Risk assessment and management –
Policy support and communication.
It is evident from this grouping that many of the research
projects have been launched to address not only the scientific
unknowns but, more importantly, public concerns about the
potential environmental impact of GMOs, about food safety,
the co-existence of GM and non-GM crops, and risk assessment
strategies. As with the previous publication, this book
provides background information and descriptions of the
results of the projects for scientists and regulatory communities,
as well as for the public. The results and conclusions of
these projects increase our accumulated knowledge, enabling
the Commission and policymakers in general to contribute
to the international debate, and to provide scientific support
to regulatory frameworks and initiatives. The main conclusion
to be drawn from the efforts of more than 130 research
projects, covering a period of more than 25 years of research,
and involving more than 500 independent research groups, is
that biotechnology, and in particular GMOs, are not per se
more risky than e.g. conventional plant breeding technologies.
Another very important conclusion is that today’s biotechnological
research and applications are much more
diverse than they were 25 years ago, which is also reflected
by the current 7th EU Framework Programme.
Due to the its large diversity, biotechnology became the key
component of the Knowledge-Based Bio-Economy, a concept
applicable in a range of fields extending from primary production
to industrial and pharmaceutical applications, and involving
emerging technologies such as synthetic biology. Modern
biological know-how is used to address major societal
challenges, including food and feed security and safety, the
development of renewable resource platforms for the production
of biomaterials and bio-energy, and pharmaceuticals,
while improving environmental sustainability. It is predicted
that, whereas the past century was transformed with the commercialisation
of personal computers and the development
of the Internet, the 21st century will be revolutionised by our
growing understanding of the functioning and interaction
of biological systems, whether at the molecular or at the ecosystem
level.

Suggerimenti